Malign Melanom
Malign melanom oldukça saldırgan bir cilt kanseridir. Nadiren mukozalardan ve içi organlardan da başlayabilir. İlk olarak bu konuda uzman bir doktor tarafından ameliyat edilmesi gerekmektedir. Sonrasında ise eğer lenf bezlerine yayılmış ise o lenf bezlerinin çıkarılması gerekir. Koruyucu tedavi olarak uygun hastalara interferon verilerek 1 yıl tedavileri sürdürülür.
Eğer hastalık dördüncü evrede (metastatik) ise ilgili bölgeden biyopsi alınması yeterlidir. Biyopsi ile malign melanom tanısı konulduktan sonra sistemik (tüm vücuda etkili) tedavi gerekir. Bu aşamada Temozolomid isimli bir ilaç ile tedavi verilmektedir. Bu ilaca cevap oranı %20 civarındadır. Ancak son yıllarda malign melanom tedavisinde yeni ilaçlar devreye girmiştir. Bunlardan biri B-RAF pozitif hastalarda (hastaların %50’si) kullanılabilen Vemurafenib ve Dabrafenib isimli ilaçlar ve tüm melanoma hastalarında verilebilen İpilimumab isimli ilaçtır. Bu ilaçlar çok etkili olmakla beraber yan etkileri de bir o kadar fazladır. Bu konu ile özel olarak ilgilenen uzman hekimler tarafından kullanılmalıdır.
İlaç verilmesi, uygulanması ile ilgi bir problem yoktur. Ancak ilgili ilacın verilmesinin ardından tedavinin seyrinin yönetilmesi en önemli noktadır.