Kemik Kanseri
Sağlıklı bir yetişkin 200’den fazla kemiğe sahiptir. Kemikler hareket etmemizi sağlar, kalp, beyin omurilik gibi önemli organları korur, proteinleri, mineralleri, kalsiyumu depolar. Yassı kemikler yeni kan hücreleri üreten ve depolayan kan hücreleri içerir.
Kemikte başlayan kanserlere primer kemik kanseri denir. Organlarda veya vücudun diğer bölgelerinde başlayan tümörler de kemiklere yayılabilir. Kemik kanserleri çok yaygın görülen bir kanser türü değildir. Her yaştan insanı etkileyebilen kemik kanseri erkeklerde kadınlardan biraz daha yaygındır
Organlarda veya vücudun diğer bölgelerinde başlayan birçok tümör kemiklere ve diğer vücut bölgelerine yayılabilir. Bu büyümelere sekonder veya metastatik kemik tümörleri denir. Meme, prostat ve akciğer tümörleri kemiklere metastaz yapan en sık kanserlerdir.
Kemik kanseri türleri nelerdir?
30’dan fazla primer kemik kanseri türü vardır. En yaygın türler şunlardır:
Osteosarkom (kemik kanserlerinin yaklaşık %35’ i)
- Kemik dokusu büyüyen hücrelerde başlar.
- Genellikle kolları, bacakları ve pelvisi etkiler; ancak herhangi bir kemikte de ortaya çıkabilir.
- Birçoğu yüksek dereceli tümörlerdir.
Kondrosarkom (kemik kanserlerinin yaklaşık %30’ u)
- Genellikle üst kol ve bacaklardaki kemikleri, pelvisi, kaburgaları ve omuz bıçağını etkiler.
- Daha çok orta ve ileri yaşlı kişilerde görülür.
- Çoğu düşük dereceli tümörlerdir.
- Vücudun diğer bölgelerine nadiren yayılırlar.
Ewing sarkomu (kemik kanserlerinin yaklaşık %15’ i)
- Kemik veya yumuşak dokuda hızla çoğalan ve büyük bir yumru oluşturur.
- Sıklıkla pelvis (kalça), bacaklar, kaburgalar, omurga ve üst kolları etkiler.
- Çocuklarda ve genç yetişkinlerde yaygındır.
- Hepsi yüksek dereceli tümörlerdir.
Kemik kanserinde risk faktörleri nelerdir?
Çoğu kemik kanserinin nedenleri bilinmemektedir. Kemik kanseri riskini artıran bazı faktörler şunlardır:
- Çok az sayıda kemik kanseri (özellikle osteosarkomlar) kalıtsal gibi görünür ve belirli genlerdeki kusurlardan (mutasyonlardan) kaynaklanır. Retinoblastom çocuklarda kalıtsal olabilen nadir bir göz kanseridir. Kalıtsal retinoblastoma RB1 geninin mutasyonu (anormal kopya) neden olur. Bu mutasyona sahip olanlarda ayrıca kemik veya yumuşak doku sarkomları gelişme riskini artar.
- Çoklu ekzostozlar (bazen çoklu osteokondromlar olarak adlandırılır) sendromu, bir kişinin kemiklerinde olan kalıtsal bir durumdur. Bu yumrular çoğunlukla kıkırdaktan yapılır. Ağrılı olabilir, deforme olabilir ve / veya kemik kırılabilir. Bu bozukluğa EXT1 , EXT2 veya EXT3 3 geninden herhangi birinde mutasyon neden olur. Bu rahatsızlığı olan hastalarda kondrosarkom riski artar.
- Paget hastalığı, iyi huylu (kanserli olmayan) ancak bir veya daha fazla kemiği etkileyen kanser öncesi bir durumdur. Anormal kemik dokusu oluşumu ile sonuçlanır ve çoğunlukla 50 yaşından büyük insanlarda görülür. Etkilenen kemikler ağır, kalın ve kırılgandır. Normal kemiklerden daha zayıftırlar ve kırılma (kırılma) olasılığı daha yüksektir.
- İyonlaştırıcı radyasyona maruz kalan kemiklerin kemik kanseri gelişme riski daha yüksek olabilir. Bir kemiğin tipik bir röntgeni tehlikeli değildir, ancak yüksek dozda radyasyona maruz kalmak bir risk oluşturur.
Kemik kanseri belirtileri nelerdir?
Kemik kanserinin en yaygın belirtisi kemiklerde ve eklemlerde meydana gelen şiddetli ağrıdır. Ağrı yavaş yavaş sabit hale gelir ve parasetamol gibi hafif ağrı giderici ilaçlarla iyileşmez. Ağrı gece saatlerinde veya herhangi bir aktivite sırasında daha da şiddetlenebilir.
Diğer semptomlar şunları içerebilir:
- Kemiğin etkilenen kısmı üzerinde şişme
- Kemikte sertlik veya hassasiyet
- Hareketle ilgili bazı sorunlar (örneğin açıklanamayan bir topallama)
- Etkilenen uzuvda his kaybı
- Kırık kemik, açıklanamayan kilo kaybı
- Yorgunluk hissi
Bu semptomları olan çoğu kişide kemik kanseri görülmez. İki haftadan uzun süre bir süre belirtiler devam ediyorsa doktorunuza başvurmalısınız.
Kemik kanseri teşhisi nasıl yapılır?
Kemik kanserinin neden olabileceği belirtiler yaşıyorsanız, doktorunuz tıbbi geçmişinizi inceler ve fizik muayene yapılır. Kemik kanserini teşhis etmek zor olabilir, teşhis için aşağıdaki yöntemleri kullanabiliriz.
X-ışınları: Kemik hasarını veya yeni kemik oluşumunu ortaya çıkarabilen kemiklerin ağrısız taramaları
Kan testleri BT veya MRI taramaları: Herhangi bir kemik anormalliğini ortaya çıkarmak için ve oluşturmak için özel bir bilgisayar kullanılır.
PET taraması: Taramadaki kanserli alanları vurgulamak için az miktarda radyoaktif glikoz çözeltisi enjekte edilir; taramayı gerçekleştirmek yaklaşık 90 dakika sürebilir.
Kemik biyopsisi: Mikroskop altında muayene için bazı hücrelerin ve dokuların etkilenen kemikten çıkarılması. Biyopsi iki yoldan biriyle yapılabilir. “Kor” iğne biyopsisinde bölgeyi uyuşturmak için lokal bir anestezik kullanılır, daha sonra BT kılavuzluğu altında kemiğe ince bir iğne sokulur. Genel anestezi altında açık veya cerrahi biyopsi yapılır. Cerrah kemiği açığa çıkarmak ve bir doku örneği almak için cildi keser.
Kemik kanseri teşhisi nasıl yapılır?
Bazı kemoterapi ve radyoterapi türleri kalbinizi ve böbreklerinizi etkileyebilir. Doktorunuz kalbinizi ve böbrek fonksiyonlarınızı kontrol etmek için bazı testler yapmanızı önerebilir.
Tedavi doğurganlığınızı etkileyebilir. Gelecekte çocuk sahibi olmayı düşünüyorsanız, tedavi başlamadan önce bunu doktorunuzla görüşün. Çocuk sahibi olmak için; sperm, yumurta veya embriyo depolayabilirsiniz.
Doktorunuz bir kemiği kırma riskinden şüpheleniyorsa, kemiği desteklemek veya koltuk değneği kullanmak için bir atel giymeniz gerekebilir.
Kemik kanseri tedavisi nasıl yapılır?
Kemik kanseri tedavisi kemik kanseri türü, vücuttaki yeri, ne kadar agresif olduğu, yayılıp yayılmadığı, yaşınız, zindeliğiniz ve genel sağlığınız gibi birçok faktöre bağlıdır.
Kemik kanserini tedavi etmek için çeşitli yaklaşımlar vardır.
Cerrahi yöntem: Cerrahi yöntemle tümörü ve onu çevreleyen bazı kemik dokusunu çıkarmak amaçlamaktadır. Cerrahi yöntem kemik kanseri için en yaygın tedavi uygulamasıdır. Ekstremite koruyucu cerrahi veya ekstremite kurtarma cerrahisi, uzuvun kesilmesine gerek kalmadan cerrahi müdahalenin meydana geldiği anlamına gelir. Bununla birlikte, bir kişinin uzuvu tekrar kullanması için rekonstrüktif cerrahiye ihtiyacı olabilir. Cerrah, kayıp kemiğin yerini almak için vücudun başka bir kısmından kemik alabilir veya yapay bir kemiğe sığabilir. Bununla birlikte, bazı durumlarda, bir doktorun kanser varlığını tamamen ortadan kaldırmak için bir uzuv amputasyonu yapması gerekebilir. Cerrahi yöntemler geliştikçe bu durum giderek daha nadir hale gelmektedir.
Radyoterapi: Kemik kanseri için ameliyata ihtiyaç duymayan hastalara radyasyon tedavisi uygulanabilir. Bununla birlikte tümörler yüksek dozda röntgen kullanarak küçültülebilir. Bu ameliyattan önce olabilir. Böylece daha az doku çıkarılabilir.
Kemoterapi: Kemoterapi, kanser hücrelerini yok etmek için ilaçların kullanılmasını içerir. Ewing sarkomu olan veya bir osteosarkom tanısı olan insanlar genellikle kemoterapi alır. Ayrıca kemoterapi ve radyoterapinin bir kombinasyonunu önerilebilir.
Kemik ve eklem kanserleri tedavisi olanlar ikinci bir kansere yakalanabilirler. Başka bir kemik veya eklem kanserine yakalanma riski bu kişilerde artar. Örneğin, kondrosarkomu olan biri osteosarkom olabilir.
Öte yandan kemik ve eklem kanserlerinden kurtulanların aşağıdaki kanser türlerine yakalanma riskleri artabilir:
- Akciğer kanseri
- Özofagus kanseri
- Mide kanseri
- Kolorektal kanser
- Karaciğer kanseri
- Pankreas kanseri
- Akut miyeloid lösemi (AML)
- Akciğer Kanseri
- Özofagus Kanseri
- Mide Kanseri
- Kolorektal Kanser
- Karaciğer Kanser
- Pankreas Kanseri
- Akut Miyeloid Lösemi (AML)
Kemik Kanseri tedavisinden sonra takip
Kemik kanseri tedavisinden sonra düzenli kontroller önemlidir. İlk 2 yıl 3 ayda bir, 2-5 yıl arasında 6 ayda bir, 5 yıldan sonra ise yılda bir kontrol önerilmektedir.
Herhangi bir kanser türünden kurtulan herkes tütün ürünlerinden uzak durmalıdır . Sigara içmek birçok kanser riskini arttırır ve kemik kanserinden sonra görülebilen bazı ikinci kanser riskini de artırabilir. Kemik kanserinden kurtulanlar bol meyve, sebze ve kepekli tahıllar içeren gıdaları tüketmeli; kırmızı ve işlenmiş etleri, şekerli içecekleri ve yüksek derecede işlenmiş gıdaları sınırlandırmalı veya bunlardan kaçınan sağlıklı bir beslenme düzenini takip etmelidir.
With access to
24 Hour
Emergency
Assistance
A small river named Duden flows by their place and supplies it with the necessary regavelialia. It is a paradise.