Meme kanseri riskini azaltmanın 7 yolu
Meme kanseri, göğüs kanallarını veya lobülleri kaplayan hücrelerin anormal büyümesidir. Bu anormal hücreler vücudun diğer bölgelerine yayılma potansiyeline sahiptir. Herkes meme kanserine yakalanabilir. Kadınlarda çok daha yaygın olmakla birlikte erkekler de meme kanserine yakalanabilir.
Meme kanseri her yaşta ortaya çıkabilse de, 40 yaşın üzerindeki kadınlarda daha yaygındır. Meme kanserlerinin neredeyse yüzde 70’i 40 ile 69 yaşları arasındaki kadınlarda teşhis edilir ve yaklaşık yüzde 25’i 70 yaş ve üzerindeki kadınlarda teşhis edilir. Nadir olarak da kadınlara hamilelik sırasında teşhis konur.Meme kanseri kadınlarda görülen kanserlerin yaklaşık yüzde 25’i oluştururken diğer yandan tüm kanser türlerinin yaklaşık yüzde 12’sini oluşturuyor. Her geçen yıl meme kanseri vakaları artıyor. Meme kanserine günümüzde her 8 kadından birinde rastlanıyor. Erken evrede belirlendiği zaman tedavi edilebilir bir hastalık olan meme kanserini önlemenin kesin bir yolu olmasa da meme kanseri riskini azaltabilecek bazı yollar bulunuyor. İşte meme kanseri riskinizi en aza indirebilen 7 adım.
- Ailede kanser öyküsü önemli
Özellikle erken yaşta meme, yumurtalık veya prostat kanseri gelişen aile üyeleriniz (ebeveynler, kardeşler, büyükanne ve büyükbabalar, halalar, amcalar, kuzenler, yeğenler ve yeğenler) varsa, meme kanseri riskiniz daha yüksek olabilir. Ailesinde kanser öyküsü olan kişilerin genetik yatkınlarının araştırılması önemli bir hale geliyor zira meme kanseri ile genler arasında ilişki olduğu bilimsel araştırmalarla kanıtlanmış durumda. Bununla birlikte meme kanseri teşhisi konan kişilere yapılacak genetik testler kişide en uygun tedavi yönteminin seçilmesini sağlıyor.
- Kilonuza ve beslenmenize dikkat edin
Yaşam boyunca kilo kontrolünüzü sağlamak ve mevsiminde meyve ve sebzelerle beslenmek meme kanseri riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Yapılan çalışmalar, özellikle menopoz sonrası kadınların meme kanseri riskinin obezite (aşırı kilolu olma) ile arttığını göstermiştir. Obezite aynı zamanda erkekler için de meme kanserine yakalanma riskini artıran bir faktördür.
- Harekete geçin!
Bilimsel çalışmalar, düzenli yapılan egzersizlerin meme kanserine yakalanma riskinizi azalttığını ve meme kanserinden kurtulanların daha uzun yaşamasına yardımcı olabileceğini kesin olarak göstermiştir. Öyleyse ister dans et, ister koş, yüz, bisiklete bin veya yürü. Yeter ki hareket et, her gün en az 30 dakika orta yoğunlukta egzersiz yap
- Tütünden kaçının
Sigara içiyorsanız, bırakın! Sigara içmek sadece meme kanseri dahil birçok farklı kanser türüne neden olmakla kalmaz, aynı zamanda akciğerler, kalp, kan damarları, gözler, deri ve kemikler dahil vücudunuzdaki hemen hemen her organa zarar verebilir. Sigara içmek, menopoz öncesi genç kadınlarda meme kanseri riskinin artmasına neden olur.
Sigara içmeyen kişilerinde sigara dumanına maruz kalmamaları gerekir zira sigara dumanına maruz kalmak da sigara içmekle aynı şekilde insan sağlığını tehdit eder.
- Alkol tüketimini sınırlayın
Kadınlar eğer kullanıyorlarsa alkol tüketimini haftada 3 kadehten az içkiyle sınırlamalıdır. Yeni araştırmalar, haftada 3 ila 6 kadeh arası alkol kullanan kadınlarda meme kanseri riskinde % 15 artış olduğunu gösteriyor. Bununla birlikte erkeklerde de aşırı alkol kullanmanın bir sonucu olarak yüksek östrojen seviyelerine sebep olabilir bu da karaciğerin kan östrojen seviyelerini düzenleme yeteneğini sınırlayabilir.
- Hormon Replasman Tedavisini sınırlama
Yapılan araştırmalarda, hormon replasman tedavisi (HRT) alan menopozdaki kadınlarda meme kanseri geliştirme olasılığının daha yüksek olabileceğini göstermiştir. Yapılan bir araştırmada 10 yıl boyunca hormon kullanmayan 1000 kadın arasında istatistiksel olarak 45 kadın meme kanserine yakalanırken 10 yıl süre ile hormon kullanan 1000 kadın arasında 51 kadın meme kanserine yakalanıyor. Neticede 10 yıl süre içinde, hormon kullanmaya bağlı olarak, 1000 kadın içinde meme kanserine yakalanma riski 6 kadında artış gösteriyor.
Not: Menopozun yan etkilerini yönetmek için uygulanabilecek farklı seçenekler ve her birinin riskleri ve faydaları hakkında doktorunuza danışmanız tavsiye edilir.
- Tarama yaptırın
Kanser araştırmalarında çığır açan buluşlar, kanserin önlenmesi, erken teşhisi ve tedavisi için sürekli olarak yeni araçlar sunmaktadır. Meme kanseri riski için her ay kendinizi muayene etmeniz ve yaş grubunuza ve aile öykünüze göre klinik meme muayene ve mamografi/ ultrasonografi kontrollerinizi aksatmadan yaptırmanız çok önemlidir. Nitelim kadınlar için aylık kendi kendine meme muayeneleri ve yıllık mamogramlar kanseri önlemese de meme kanserinin erken evrede fark edilip başarıyla tedavi edilmesini sağlar.