Türk Tıbbi Onkoloji Derneği Covid19 Pandemisi Danışma Kurulunun
Kanser Hastalarında Covid-19 Aşılama Önerileri
- Toplumda uygulanması planlanan değişik teknolojilerle üretilen COVİD aşılarından klasik inaktive virüs aşısı ve mRNA aşıları canlı virüs aşısı değildir. Kanser hastalarına güvenle uygulanabilir. Yapılan çalışmalar kanser hastalarını içermemekte ve özellikle aktif kemoterapi alan hastalarda etkinliğin düşük olabileceği bilinmektedir. Ancak bu aşılardan herhangi birinin yapılmasının kanser hastalarında da COVİD enfeksiyonu riskini azaltacağı düşünülerek sağlık bakanlığının onayladığı COVİD aşılarından birinin yaptırılması önerilir.
- Aktif kanser kemoterapisi alan hastalarda COVİD-19 aşılarının yapılmasının, sağlıklı bireylere kıyasla ek bir zararı olmamakla birlikte, aşının sağlaması beklenen immünite düzeyi daha düşük olabilir. Bu nedenle aşıya ideal yanıtların elde edilebilmesi için mümkünse tedavi başlamadan 2 hafta önce veya 3 ay sonra yapılmalıdır. Ancak pandemi döneminde eğer hastaya kemoterapiyi bekletmeden başlamak gerekiyorsa, ya da hasta hali hazırda kemoterapi alıyorsa, kemoterapi başlamadan hemen önce veya kemoterapi kürleri arasında COVİD-19 aşıları yapılabilir. Bu süreçte aşılanması planlanan hastalar için ideal zaman, sitotoksik tedavinin maksimum miyelosupresif etkisinin (nötrofil değerlerinin nadir dönemi) geçtiği en uzak olduğu günlerdir. Hasta kemoterapi alırken aşılandığında aşıdan beklenen yararın düşük olacağı akılda tutulmalıdır.
- Solid tümörler için monoklonal antikor veya tirozin kinaz inhibitörü grubunda hedefe yönelik ajanlarla tedavi alan hastalara COVİD-19 aşısı yapılabilir.
- İmmün kontrol noktası inhibitörleri ile tedavi edilen hastalarda yeterli tecrübe olmamakla birlikte, influenza aşısı tecrübesine dayanarak COVİD-19 aşıları yapılması önerilebilir. Aşının sistemik yan etkileri için en riskli dönem aşının yapılmasını takiben ilk 2-3 gündür. İmmünoterapi uygulamasının bu günlerde yapılmaması uygun olacaktır.
- 14 günden uzun süreyle 20 mg/gün ve üzerinde dozda steroid ve/veya anti-B hücre antikoru (Örn: Rituximab) tedavisi alan hastalarda immün baskılanma daha da yüksek olup aşı yanıtı çok sınırlı olabilir. Bu hastalarda da tedavi sürecindeki aşılamanın faydası daha düşük olabilir. Ancak pandemi koşulları dikkate alınarak bu hastalarda da aşılama önerilir.
- Otolog kök hücre nakli yapılan hastalarda, hasta myelosupresyondan çıktığı dönemde yapılabilir. Ancak aşıdan beklenen yararın düşük olacağı akılda tutulmalıdır.
- Solid tümörler için kapsamlı (majör) cerrahi planlanan hastalarda aşı yan etkilerinin cerrahi sonrası komplikasyonlarla karışmaması amacıyla aşı ile cerrahi arasında 2-3 gün olması önerilir.