preloader
Edit

Hakkımda

1976 yılında İstanbul’ da doğdum. Büyükçekmece Lisesi’ ni bitirdikten sonra Trakya Üniversitesi’ nde tıp fakültesi eğitimimi tamamladım. 2009 yılında Tıpta Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı’ nda (YDUS) Türkiye 2. si olarak İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü’nde yan dal eğitimine başladım ve 2013 yılında mezun oldum. Mecburi hizmet görevinin ardından 2015 yılında Memorial Şişli Hastanesinde Onkoloji Merkezi’ni kurarak Tıbbi Onkoloji Uzmanı olarak göreve başladım. Halen Memorial Şişli Hastanesinde Onkoloji Merkezi Bölüm Başkanı olarak görev yapmaktayım.

İletişim Bilgileri

Haberler

Kanserde genetik haritalama

 Kanserde genetik haritalama

Kanser son yıllardaki olumlu gelişmeler ile artık başarılı bir şekilde tedavi edilerek korkulacak bir hastalık olmaktan çıkmaya başladı. Tedavideki genel yaklaşımlar artık yerini kanser hücresine yönelik kişiselleştirilmiş tedavilere bıraktı. Kanserin genetik haritalandırması çıkarılarak kanser hücresinin içi görüntüleniyor, hücreye verdiği hasar tespit ediliyor. Hasarın boyutuna göre sadece kanserli hücreye özel uygulanan ilaç tedavisi kişinin sağlıklı hücrelerine zarar vermeden hastalığı yenmesini sağlıyor.

Kontrolsüz çoğalan hücreler kansere neden oluyor

Vücuttaki milyarlarca hücre bulunduğu organa göre şekil almaktadır. Karaciğer, akciğer, mide, dalak hücrelerinin görevleri o organa özgüdür. Hücrelerin içinde bulunan iletim sistemleri hücrenin yüzeyinden çekirdeğine kadar çeşitli sinyaller göndermektedir. Bu sinyal yollarının ve hücre çekirdeğinin düzenli ve koordineli olarak işlemesi yaşamın devam etmesi için önemlidir. Eğer bir kopukluk meydana gelirse hücre çekirdeğine gereksiz sinyaller iletilir. Bu da hücrelerin kontrolsüz olarak bölünmesi ve çoğalmasına neden olur. Kontrolsüz olarak çoğalma normal hücrelerin fonksiyonlarını bozarak kanserin insan hayatına girmesine neden olmaktadır.

Agresif kanser hızlı ortaya çıkıyor

Kanser, günümüzün en önemli sağlık sorunlarının başında gelmektedir. Kanserin nedenlerine bakıldığında birçok faktör görülmektedir. Bu faktörlerin en önemlileri sigara, beslenme bozukluğu, aşırı kilo, hareketsiz yaşam ve stresli hayat tarzıdır. Bu risk faktörlerinin kansere neden olması için hücrelerimizde birtakım genetik değişikliklere neden olması gerekir. Bu zararlı genetik değişiklikler insan vücudunun savunma sistemi tarafından yenilemediği anda kanser süreci başlamaktadır. Kanser bir anlık bir olay yada bir anda gelişen bir hastalık değildir. Kimi kanserler aylar içinde kimi kanserler ise yıllar içinde gelişerek kişi de hayati risk oluşturmaya başlamaktadır. Bu kanserin agresiflik durumu ile ilişkilidir. Eğer kanser agresif bir çeşit ise aylar içinde, agresif bir kanser değilse yıllar içinde ortaya çıkmaktadır.

Kanser türüne ve hastaya özel tedavi

“Kanser tedavisi evreye göre belirlenmektedir. Erken evrede teşhis edilen kanser, cerrahi yöntem ile tedavi edilebilmektedir. İleri evrelerde teşhis edilen kanser türlerinde ise tedaviye kemoterapi ve radyoterapi dahil olmaktadır. Kemoterapi, aslında sistemik tedavi olarak isimlendirilir. Yani tüm vücudu ilgilendiren tedavi anlamına gelir. Sistemik tedavi içinde de kemoterapinin yanında akıllı ilaçlar ve immünoterapi yer almaktadır. Kanserde ilaç tedavisi hastalığın çeşidi, evresi, hastanın yaşı, genel durumu, ek hastalıkları, tümör karakteri, tümörün agresiflik derecesine göre belirlenmektedir. Eğer ilaç tedavisine karar verildi ise bu tedavinin ameliyat öncesi mi yoksa ameliyat sonrası mı verileceğine karar verilmesi gerekmektedir. Erken evrelerde bu tedavi basamakları varken ileri evrelerde ilaç tedavisi sıklıkla kullanılmaktadır.

Basit bir kan testi ile kanserin hücreye verdiği hasar tespit edilebiliyor

Bir zamanların en korkulan hastalıklarından birisi olan kanser, günümüzde kişiye özel tedavi ile korkulacak bir hastalık olmamaya başladı. Yeni gelişmeler her geçen gün devam ederek artık kansere neden olan hücreye özel tedaviler uygulanmaya başladı. Kanser hücresinin genetik haritasını çıkaran yeni nesil tedavi yönteminde artık kanser hücresinin içi daha net olarak görülebilmektedir. NGS (Next Generation Sequencing), yeni nesil dizileme olarak adlandırılan bu yöntemle kanser dokusu veya kan testi yapılmaktadır. Alınan kanserli hücre üzerinde yapılan inceleme ile 600’e varan gen yani hücrelerin çoğalmasını sağlayabilecek 600 yolda meydana gelecek hasar tespit edilerek bu noktalardaki hasarın tamirine yönelik ilaç tedavisi uygulanmaktadır.

immunoterapinin etkisi de ölçülüyor

NGS incelemesi sonucunda hastalara kimi zaman hap, kimi zaman da çeşitli serum tedavisi uygulanmaktadır. Bu inceleme aynı zamanda immünoterapinin ne kadar ekili olabileceğini de ortaya koymaktadır. Yapılan testte kanserin ileri evrede çıkması immünoterapinin olumlu sonuçlar vereceğini kişinin hastalığı yenebileceği müjdesini verebilmektedir.

İlaçların yan etkisini azaltır

Kanser tedavisinde yeni bir dönemin başlamasını sağlayan kanserli hücreye özel tedavi yani NGS yönteminde kanserin haritası çıkarılarak hangi noktada hasar olduğu, hangi noktanın tamire ihtiyacı olduğu belirlenerek buna göre tedavi süreci belirlenmektedir.  Meme kanseri olan bir hastadan alınan hücre veya kan örnekleri ile hastalığın genetik incelemesi yapılmaktadır. Bu inceleme kanserin hangi yoldaki bozukluk ile meydana geldiği, hücreye ne kadar zarar verdiği tespit edilir. Bu tespitler ile bozukluğu tamir edecek ilaç belirlenerek buna göre tedavi planı yapılır. Böylece hem daha etkili tedavi hem de yan etkileri az olan ilaçlar kullanılarak hastanın sağlığına kavuşmasının yolu açılır.