preloader
Edit

Hakkımda

1976 yılında İstanbul’ da doğdum. Büyükçekmece Lisesi’ ni bitirdikten sonra Trakya Üniversitesi’ nde tıp fakültesi eğitimimi tamamladım. 2009 yılında Tıpta Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı’ nda (YDUS) Türkiye 2. si olarak İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü’nde yan dal eğitimine başladım ve 2013 yılında mezun oldum. Mecburi hizmet görevinin ardından 2015 yılında Memorial Şişli Hastanesinde Onkoloji Merkezi’ni kurarak Tıbbi Onkoloji Uzmanı olarak göreve başladım. Halen Memorial Şişli Hastanesinde Onkoloji Merkezi Bölüm Başkanı olarak görev yapmaktayım.

İletişim Bilgileri

Haberler

Amerikan Kanser Derneği beslenme ve fiziksel aktivite rehberini güncelledi.

 Amerikan Kanser Derneği beslenme ve fiziksel aktivite rehberini güncelledi.

Amerikan Kanser Derneği (ACS) , kanserden korunma yolları ve kanserin önlenmesi için önerilerin yer aldığı beslenme ve fiziksel aktivite rehberini güncelledi.

Amerikan Kanser Derneği’nin Klinisyenler için Kanser Dergisi’nde yayınladığı rehberde; ideal kiloda kalmanın, hareketli yaşam tarzını benimsemenin, sağlıklı bir beslenme düzenine sahip olmanın, alkolden kaçınmanın veya sınırlamanın, sigara kullanmamanın kanser risklerini azaltmaya yardımcı olabileceği belirtildi.

Güncellenen rehberde fiziksel aktivite seviyelerinin hazırlanan bir önceki rehbere göre daha da arttığını gösteren öneriler; işlenmiş gıdalar, kırmızı et tüketimi, alkol tüketimi, şekerli ve tatlandırılmış içeceklerin tüketiminden ise uzak durulmasına yönelik ifadeler dikkati çekti.

ACS kanseri önleme önerileri çeşitli uzmanlardan oluşan bir gönüllülük komitesi tarafından oluşturuluyor.

Komite, kanser riski üzerine beslenme ve fiziksel aktivite hakkındaki  bilimsel çalışmaları gözden geçirdi ve insanların sağlıklı beslenme ve fiziksel olarak aktif bir yaşam tarzına sahip olmasının önündeki engelleri azaltabilecek politika ve sistem değişikliklerini inceledi.

Güncellenmiş öneriler Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC) tarafından yapılan sistematik incelemelere dayanırken, Amerikan Kanser Derneği’nin yayınladığı son öneriler; Dünya Kanser Araştırma Fonu / Amerikan Kanser Araştırma Enstitüsü (WCRF / AICR); önerileriyle ve diğer önemli tavsiye organlarının çalışmalarıyla da tutarlılık gösteriyor.

Klinisyenler için Kanser Dergisi’nde yayınlanan rehbere dair bazı detaylar:

Fiziksel aktivite

Önceki rehber

Yetişkinler, her hafta orta şiddette en az 150 dk ya da yüksek şiddette en az 75 dk fiziksel aktivitede bulunmalı. Fiziksel aktiviteler tüm haftaya yayılmalı…

Çocuklar ve Gençler: haftada en az 3 gün ve günde en az 1 saat olmak üzere orta yada yüksek şiddette fiziksel aktivitede bulunmalı.

Güncellenen rehber

Yetişkinler, haftada 150-300 dakika orta yoğunlukta veya 75-150 dakika yüksek şiddetli fiziksel aktivite yapmalıdır; 300 dakikalık üst limite ulaşmak veya bu sınırı aşmak önerilir…

Çocuklar ve gençler her gün en az 1 saat orta veya kuvvetli yoğunluklu fiziksel aktivitede bulunmalı.

Beslenme

Önceki rehber

İdeal kilonuzu koruyacak veya ideal kilonuza sahip olmayı kolaylaştıracak yiyecekler ve içecekler tüketilmeli, kırmızı ve işlenmiş et tüketimi ile ilgili limit konulmalıdır.. Her gün en az 2,5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmeli ve rafine tahıllı ürünler yerine tam tahıllı ürünler tercih edilmelidir…

Erkekler günde 2 içkiden fazlasını, kadınlar ise günde 1 içkiden fazlasını tüketmemeliler. Bunlarla birlikte okul, iş yeri gibi toplulukların bulunduğu yerlerde sağlıklı gıdalara erişim arttırılmalı, okullarda ve işyerlerinde fiziksel aktivite için güvenli, keyifli ve erişilebilir ortamlar sağlanmalıdır.

Güncellenen rehber

Her yaşta sağlıklı beslenme düzenine uyulmalı. Sağlıklı bir beslenme düzeni ve kilo kontrolü için besin değeri yüksek gıdalar tercih edilmelidir. Lif açısından zengin baklagiller (fasulye ve bezelye), kepekli tahıllar ve  çeşitli renklerdeki meyveleri tüketmeye önem verilmeli, sığır eti, kuzu eti gibi kırmızı etlerden sosis, şarküteri etleri gibi işlenmiş etlerden, işlenmiş gıdalar ve rafine tahıl ürünlerinden uzak durulmalıdır…

Alkol kullanmamak en iyisidir. Alkol tüketiliyor ise Erkekler günde 2 içkiden fazlasını, kadınlar ise günde 1 içkiden fazlasını tüketmemeliler.

Kamu, özel kuruluşlar; uygun fiyatlı, besleyici gıdalara erişimi arttıran politikaları ve çevresel değişiklikleri geliştirmek, savunmak ve uygulamak için ulusal, yerel düzeylerde işbirliği içinde çalışmalıdır; fiziksel aktivite için güvenli, eğlenceli ve erişilebilir fırsatlar sağlanmalıdır.

Öte yandan güncellenmiş kılavuzda; genetiği değiştirilmiş ürünler, glutensiz diyetler, meyve suyu içimi vb. ile ilgili genel kamuoyu içinde sıkça sorulan soruların cevaplarına da yer verildi:

  • Genetiği değiştirilmiş ürünler, hastalıklara karşı dirençli olma veya ürünlerin daha iyi bir lezzete sahip olması gibi nitelikler oluşturulmak için bitkilere genler eklenerek yapılır. Şu anda bu tür gıdaların sağlığa zararlı olduğuna veya kanser riskini etkilediğine dair bir kanıt yoktur.
  • Gluten; buğday, çavdar ve arpa gibi tahılların içerisinde bulunan çoğu insan için güvenli bir proteindir. Ancak çölyak hastalığı olan insanlar glütenden uzak durmalıdır. Çölyak hastalığı olmayan insanlar için, glutensiz bir diyet ile daha düşük kanser riski arasında bağlantı sağlayan bir kanıt yoktur.
  • Tek bir gün veya günlerce sadece meyve suyu içmenin kanser riskini azalttığına veya fayda sağladığına dair iddiaları destekleyen bilimsel bir kanıt yoktur.